Monday, August 23, 2010

Nokia N900

Це мобільний телефон, або смартфон, або взагалі компутер шо вміє дзвонити. Точно це не ясно. Класифікувати даний предмет можуть хіба-що вкраїнські митники і сертифікатори. Здається, згідно наших сертифікатів воно ся зве NOKIA RX-51 USB Adapter. Шо воно адаптує не ясно, але ЮЕсБі там точно є.
Так шо то за цяцька така?
Доволі потужний тел з непотужною батареєю. Чорного кольору. Працює на OS (операційна система) Maemo 5. Вже звісно є і Маемо 6, але Нокія юзати цю Ось не збирається, бо ще навесні допатякалася з інтелом про розробку спільної системи МіГу або шось таке.
Процесор доволі сильний - 600 мегагерц, є тачскрін, кверті клявіятура трьох полоса і купа всіяляких програм. Оскільки Маемо це лінукс, її як звиклий компутер можна оверклока, хто знає шо то таке, до 1 гігагерц, а то й більше. Звісно батарея вмирати буде швидше, але вона й так вмирає рано. так шо відносно то не є проблема.
Найкраще, шо має цей мегадевайс - це люди які його юзають. Їх ше називають комюніті. Оскільки Маемо це штука відкрита, комюніті пише дуже багато всякого софта. Навіть менш багнутого аніж рідний софт від Нокії. Ось наприклад, півроку по виходу в світ, Н900 не підтримувала протокол ЮССД (USSD), якшо по-нашому, то поповнити рахунок звиклими *111*кодДієз було неможливо. Також телефон має нафігацію. Але вона до-дупи якшо чесно, бо версія цьої нафігації є 1. Тобто Ові Мапс 1. А не 3, як би хотілося. Тобто на тобі терн-бай-терн, ні войсового гайдансу. Гарячі фіни певно цієї фічі так і не зроблять. Як і нема флеша десятого. Але то все таке.
Цей тел маю суперовий бровзер, відеокарту, купу цікавих програм - вбудований скайп наприклад (відео дзвінки працюють), дві відео камери, одна з них 5 МП як завше з Карлом Зейцом. Короче цей девайс вартий уваги, в основному для людей шо люблять шось конфігурити - наприклад керувати з N900 своїм компутером або дивитися на телевізорі потокове відео з підключеного N900 яке насправді в рантаймі декодується на компі.

Шопачьом? в гамериці девайс можна купити приблизно за 400 убогих єнотів. У наших краях навряд чи знайдете дешевше ніж за 600. Я свого купив в забугор'ї за 500, правда давніше. Жодних проблєм з імеями і митницями не було, всьо культурно реєструєця. Так шо купуйте!

Компетіторами цього девайся з Нокій є певно що N97, але на відстійному юзерському старому симбіані і тел шошеневийшов - N8. Скоро зявиться шось на МіГу, кажуть в кінці року. Як воно буде називатися ше не ясно, може N9.

Компетіторами в інших марках є Купа різних HTC (на андроїдах і ВінМо), Моторола Майлстоун (Дроїд), Соні Експерія (без кверті). Айфон компетітором не вважаю, бо той шо купує айфон навряд чи гляне в бік цього мегадевайсу.


З повагою,
Хеппі Блогер

No comments:

Post a Comment